Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/423-3600
H-P 7:30 - 17:00
Sz: 9 - 12:00
Blog

A nem tanúsított anyagok rejtett veszélyei

2024.08.26 21:10
A nem tanúsított anyagok rejtett veszélyei

A kandallóépítés során alapvető fontosságú különbséget tenni a lakossági és az ipari kalcium-szilikát táblák között.

A lakossági termékek megfelelnek a szigorú biztonsági és egészségügyi előírásoknak, míg az ipari változatok használata súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet.

A kandallóépítés több mint esztétikai kérdés, valójában komoly beruházás, amelynek célja, hogy otthonában biztonságos és egészséges fűtési megoldást biztosítson

 

A Kalcium-Szilikát Táblák Különbségei

 

Szabó Kandalló Ipari és Lakossági Felhasználás

 

A piacon számos kalcium-szilikát tábla található, de ezek nem mindegyike alkalmas kandallók építésére. Lényeges megkülönböztetni az ipari és a lakossági felhasználásra szánt kalcium-szilikát táblákat.

 

Szabó Kandalló Ipari felhasználásra alkalmazható kalcium-szilikát táblák

 

Kifejezetten magas hőmérsékletű és nagy mechanikai terhelésű alkalmazásokra tervezték, például ipari kemencékhez. Az ipari célú anyagok nem alkalmasak kandallóépítésre, mert nem felelnek meg a lakossági felhasználású szigorú egészségügyi és építőipari szabványoknak.

 

Szabó Kandalló Lakossági felhasználásra alkalmazható kalcium-szilikát táblák

 

Ilyen a SILCA® 250 KM, amit kifejezetten a kandallók építéséhez fejlesztettek ki.

 

A SILCA® 250 KM szigorú építőipari, környezetvédelmi és egészségügyi megfelelőségi tanúsítványokkal rendelkezik.

 

Szabó Kandalló

 

A Nem Tanúsított Anyagok Kockázata a Kandallóépítésben

 

Sajnos Magyarországon hiányzik az a szabályozás, amely egyértelműen előírná, hogy milyen anyagokat szabad használni a kandallóépítés során.

 

Ennek következtében előfordulhat, hogy kandalló építéséhez olyan kalcium-szilikát táblákat alkalmaznak, amelyek Nyugat-Európában tiltottak.

 

Ezek a nem tanúsított anyagok nem felelnek meg a tűzvédelmi, hőállósági és egészségügyi biztonsági előírásoknak, az ilyen anyagok használata veszélyeztetheti családja egészségét és otthona biztonságát.

 

Szabó Kandalló

 

Miért Válassza a SILCA® Kandallóépítési Rendszert? Tartós és Biztonságos Kandallók

 

Szabó Kandalló A SILCA® Tapasztalata és Innovációja

 

A SILCA® több mint 30 éves tapasztalattal és innovációval a kandalló építőanyagok globálisan elismert piacvezetője.

 

A vállalat nem csupán kiváló minőségű kalcium-szilikát lapokat kínál, hanem egy teljes körű rendszert, amely minden szükséges elemet magában foglal egy tartós, biztonságos és hatékony kandalló megépítéséhez.

 

Szabó Kandalló SILCA® Kandallóépítési Rendszer - Teljes Körű Megoldás

 

A SILCA® termékek együttesen alkotják a kandallóépítés teljes rendszerét, amely minden részletre kiterjed – a szigeteléstől kezdve a szerkezeti megerősítésen át a végső burkolatig.

 

Ez a rendszer garantálja a kandalló hosszú távú megbízhatóságát és biztonságát.

 

Szolgáltatásunkkal biztos lehet abban, hogy kandallója nemcsak esztétikus, de a legmagasabb szintű biztonsági és egészségügyi előírásoknak is megfelel.

 

Szabó Kandalló SILCA® Kandallóépítési Rendszer - Tanúsítványok & Szabványok

 

A SILCA KM 250 kalcium-szilikát tábla GYÁRTÓI NYILATKOZAT

 

A SILCA KM 250 kalcium-szilikát tábla GYÁRTÓI TANÚSÍTÁS

 

A Szabó Kandallónál alkalmazott SILCA® kandallóépítési rendszer garantáltan megfelel a legmagasabb biztonsági és egészségügyi előírásoknak, amit az alábbi szabványok és tanúsítványok biztosítanak.

 

A SILCA® KM 250 kalcium-szilikát táblák megfelelnek a EUROFINS Indoor Air Comfort Gold tanúsítványnak, amely a beltéri levegőminőség legmagasabb szintjét garantálja, ami biztosítja, hogy termékeink a legszigorúbb beltéri levegőminőségi követelményeknek felelnek meg.

A EUROFINS Indoor Air Comfort Gold tanúsítvány megszerzése egy szigorú, több fázisú vizsgálati folyamat eredménye, amely magában foglalja az anyagok kibocsátási szintjeinek mérését, az építőanyagok összetételének alapos ellenőrzését, valamint a legfrissebb tudományos kutatási eredmények figyelembevételét.

Ez a tanúsítvány garantálja, hogy a kandallóinkból nem kerülnek ki egészségre káros anyagok, így Ön és családja mindig tiszta, egészséges levegőt lélegezhet be otthonában.

Ez a szabvány a háztartási hőtermelő rendszerek telepítését és építését szabályozza. A SILCA® 250KM kalcium-szilikát tábla megfelel az ÖNORM B8311 szabványnak, amely garantálja, hogy az anyag használata biztonságos és hatékony legyen a háztartási kandallók építésénél.

Az ÖNORM B8311 szabvány különösen elismert Európa-szerte a szigorú és részletes előírásai miatt, amelyeket számos más ország is átvett vagy alapul vett saját szabványaik kidolgozásakor. Ez a szabvány összhangban van az európai uniós irányelvekkel is, így biztosítja a kandallók biztonságos és hatékony működését az EU egész területén.

Az ÖNORM B8311 előírja a kandallók biztonságos építéséhez szükséges anyagokat és technológiákat, beleértve a hőszigetelést is. A SILCA® 250KM tábla teljes mértékben megfelel ezeknek az előírásoknak, mivel kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a magas hőmérsékletnek, és nem gyúlékony.

Az Európai Hulladékkatalógus 170101-es kódja az építési és bontási hulladékokra vonatkozik, és olyan anyagokat foglal magában, mint a beton, tégla, csempe, kerámia stb., amelyek nem igényelnek különleges kezelést, és újrahasznosíthatók vagy biztonságosan ártalmatlaníthatók.

A SILCA® KM 250 tábla is az EAK 170101 kód szerint építési hulladékként ártalmatlanítható, ami azt jelenti, hogy nem veszélyes építési hulladéknak minősül, és újrahasznosítható vagy biztonságosan ártalmatlanítható.

„Építési termékek és épületszerkezetek tűzvédelmi osztályozása – 1. rész: Az építési termékek tűzzel szembeni viselkedésének vizsgálati adatai alapján történő osztályozás”. Ez a szabvány meghatározza az építőanyagok és épületelemek tűzvédelmi osztályozását azokon a tesztadatokon alapulva, amelyek a termékek tűzzel szembeni viselkedését mérik.

Az anyagokat az EN 13501-1 szabvány szerint különböző tűzvédelmi osztályokba sorolják, amelyek az alábbiak: A1, A2, B, C, D, E, F. Az A1 és A2 osztályok a legmagasabb szintű tűzállóságot jelölik, ami azt jelenti, hogy az adott anyag nem éghető.

Ezek közül az A1 tűzvédelmi osztály a legszigorúbb besorolást jelenti, ami azt mutatja, hogy a termék teljesen nem éghető. Az ebbe az osztályba tartozó anyagok semmilyen körülmények között nem járulnak hozzá a tűz keletkezéséhez vagy terjedéséhez.

"Építési termékek és épületszerkezetek tűzvédelmi osztályozása. 1. rész: Az építési termékek tűzzel szembeni viselkedésének vizsgálati adatai alapján történő osztályozás." Ez a szabvány az építőanyagok és épületelemek tűzvédelmi osztályozását írja elő a tűzvizsgálati eredmények alapján, melyek a termékek tűzzel szembeni viselkedését mérik.

Az EN 13501-1 szabvány szerint az anyagokat különböző osztályokba sorolják: A1, A2, B, C, D, E és F. Az A1 és A2 osztályok jelzik a legmagasabb szintű tűzállóságot, ami azt jelenti, hogy ezek az anyagok nem éghetők. Az A1 osztályba sorolt termékek teljesen nem éghetők.

 

A fent felsorolt tanúsítványok és szabványok biztosítják, hogy a SILCA® kandallóépítő rendszere élettanilag ártalmatlan.

 

Nem tartalmaz toxikus anyagokat, és nem bocsát ki káros gázokat vagy részecskéket. Nem jelent veszélyt az emberi egészségre sem közvetlen sem hosszú távú használat során.

 

További részletek és műszaki adatok a termék adatlapokon érhetők el, ahol megtalálhatja a SILCA® kandallóépítési rendszer minden elemének pontos specifikációját.

 

A rendszerszintű anyaghasználat további előnyei

 

Szabó Kandalló Konzisztens minőség

 

A rendszer szintű használat biztosítja, hogy az összes komponens egyenletesen magas minőségű legyen, mivel mindegyiket ugyanaz a gyártó állítja elő.

 

Ez csökkenti a hibák és a nem megfelelő minőségű anyagok felhasználásának kockázatát.

 

Szabó Kandalló Könnyű integráció és kompatibilitás

 

A rendszer összes eleme úgy van kialakítva, hogy tökéletesen illeszkedjen egymáshoz, beleértve az összes szükséges elemet és kiegészítőt, így az építési folyamat során minimalizálhatóak a kompatibilitási problémák. Ez megkönnyíti a tervezést és a kivitelezést.

 

Szabó Kandalló Képzési és támogatási előnyök

 

A gyártó képzést és támogatást nyújt a rendszer használatához, ami megkönnyíti az alkalmazását és csökkenti a kivitelezési hibák kockázatát.

 

A kandallóépítés során alkalmazott anyagok minősége és a kivitelezés precizitása alapvetően meghatározza a biztonságot és a hosszú élettartamot.

 

A Szabó Kandalló a legkorszerűbb technológiákat és bevált építési módszereket alkalmazza, kizárólag olyan anyagokkal dolgozva, amelyek megfelelnek a legszigorúbb nyugat-európai szabványoknak.

 

A gondosan megtervezett és precízen kivitelezett kandalló garantálja a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a maximális biztonságot, így hosszú távon megbízható megoldást nyújt a felhasználóknak.