Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/423-3600
H-P 7:30 - 17:00
Sz: 9 - 12:00

KANDALLÓ ALKATRÉSZEK

A kandallók és kályhák legfontosabb pótalkatrészei

A kandalló illetve kályha alkatrészei nagy hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve. Bármilyen jó minőségű is legyen egy kályha, elkerülhetetlen, hogy néha szükség lesz pótalkatrészre. 
A kandalló biztonságos működése érdekében az elhasználódott alkatrészek cseréjéhez mindig a gyártótól származó eredeti pótalkatrészeket kell használni, hiszen az eredeti alkatrészek tökéletesen illeszkednek az adott kandalló modellhez.

A kályha olyan használati tárgy, amely az idő múlásával a tüzelés révén nagymértékű kopásnak van kitéve.

Kopó alkatrésznek nevezünk minden olyan alkatrészt, amely közvetlenül ki van téve hőterhelésnek. 

Ezek tipikusan - a tömítések vagy az égéstér alkatrészei - könnyen cserélhetőek. 

Itt találja a kandallók és kályhák leggyakoribb cserealkatrészeit

A égőtér elemei

A tűztérbelső a kandalló egyik legnagyobb terhelésnek kitett eleme. 
A hőálló anyagból készült égőtér védi a kályhatestet az égés során keletkező magas hőtől. Ugyan a samott téglák, a kerámiabetétek vagy az öntöttvas jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, de a vizes tűzifa és a termikus igénybevétel repedéseket okozhat bennük. 
Ez eleinte nem befolyásolja a tűzelőberendezés működését és biztonságos üzemelését. Csere akkor szükséges, ha eltörnek. 

Az egyszerű és biztonságos csere érdekében használja az adott gyártó által ajánlott pótalkatrészt. Ez azt jelenti, hogy pontosan illeszkedni fog majd az Ön készülékéhez. A csere kis kézügyességgel házilag is megoldható.

A tűztér alkatrészeinek cseréjét mindig kihűlt állapotban kell elvégezni. 
Az egyes elemek cseréjekor először ki kell venni az égőtérből a régi, vagyis a sérült darabokat. Általában először a felső alkatrészeket kell kivenni, majd a többit. Majd fordított sorrendben visszahelyezhetőek.
A samott téglák cseréjénél különösen ügyelni kell az új samottok behelyezésére, mivel az sérülékeny. 

Tömítés

A tömítések fontos szerepet töltenek be a kandalló működésében. Például gondoskodnak arról, hogy a tűztér ajtaja tökéletesen záródjon, és az égéstermék ne kerülhessen a lakótérbe. 

A tűzelő berendezésekhez különféle tömítések szükségesek. Vannak az ajtótömítések, az üveghez tartozó tömítőzsinórok, illetve a kályhacsövön lévő tisztítónyílás tömítések.

A tömítőzsinórok fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Akkor szükséges a csere, ha a tömítések elveszítik rugalmasságukat, keménnyé válnak, foszlanak, vagy már nem illeszkednek tökéletesen. Az új tömítőzsinórokat hőálló ragasztóval kell beragasztani. 

Az online boltunkban kapható tömítőzsinórok üvegszálból készülnek, tűzállóak és azbesztmentesek, különböző átmérőjűek. A tömítőzsinór magas hőmérsékletnek, akár állandó 600°C-os hőhatásnak is ellenáll.

A tömítőzsinór rögzítéséhez vékony réteg tömítőzsinór-ragasztót kell felvinni a megtisztított nútba. Majd az új tömítőzsinórt nyomkodva be kell illeszteni a helyére. Körülbelül 3 óra elteltével a kandalló újra begyújtható. 

Ha nem biztos benne, hogy melyik tömítésre van szüksége kandallójához, forduljon hozzánk – szívesen segítünk.

Rostély

A tűztérrács, más néven rostély a tűztér alján található. Általában öntöttvasból vagy acélból készül. Mivel a rostély nagyon erős hőterhelésnek van kitéve, működése során előbb-utóbb ki kell cserélni. 
A hatékony égéshez elengedhetetlen a megfelelő égési levegő ellátás. A rostély hozzásegít, hogy az égéshez elegendő oxigén jusson a kandallóba.
Az égés során keletkező hamu és szilárd égésmaradványok a rostélyon keresztül az alatta lévő hamutartóba hullanak.
A rostély cseréje akkor szükséges, ha deformálódik vagy megrepedt. 

Hogyan találhatom meg kandallómhoz a megfelelő alkatrészt?

Ha Ön tudja pontosan, hogy melyik alkatrészre van szüksége, keresse meg közvetlenül online boltunkban. 
Amennyiben a keresett alkatrészt nem találja, kérjük küldje el alkatrészigényét ügyfélszolgálatunknak az info@szabokandallo.hu email címre, és adja meg a készülék márkáját és típusát. 
Ha bizonytalan, kérjük, küldjön fényképeket kandallójáról és megpróbálunk segíteni.