Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/423-3600
H-P 7:30 - 17:00
Sz: 9 - 12:00

SZELLŐZŐRÁCS

Miért fontos beépíteni szellőzőrácsot a kandallóba?
Ismerkedjen meg a szellőzőrácsok típusaival, és tudja meg, miért meghatározó jelentőségű a helyes elhelyezésük!

A szellőzőrács a legtöbb kandalló elengedhetetlen részét képezi. A kandallók tervezésénél és telepítésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a szellőzőrács kiválasztására és elhelyezésére, mivel ezek nagymértékben hozzájárulnak a kandalló hatékony működéséhez és esztétikájához.

A kandallószellőző alapvető funkciója az, hogy a kandalló burkolatából a meleg levegőt a lakótérbe vezesse. Ez a folyamat működhet ventilátor segítségével vagy gravitációs módon.

Mit kell figyelembe venni a szellőzőrács kiválasztásakor?

A dizájn szempontot talán nem kell túlmagyarázni. Számtalan stílusú ház és ahhoz passzoló kandalló létezik.
Lehet választani minimalista vagy díszesebb szellőzőrácsok közül, és az anyagok terén is választhatunk például acélt, öntöttvasat vagy kerámiát. Fontos szempont lehet továbbá a szellőzőrács mérete és színe is.

Funkció szempontjából viszont több befolyásoló tényezőt is ismerni kell az ideális szellőzőrács kiválasztásához.

Az első fontos szempont az átjárhatóság. Vannak egyszerű hálós rácsok, de vannak olyanok is, melyek fix zsaluval vagy zárható zsaluval készülnek.

Fontos még tudni, hogy a zsalus rácsok segítségével, főleg a mozgatható zsaluk pozíciójának változtatásával irányítható a helyiségbe szállított levegő áramlásának iránya és mennyisége.

Továbbá a szellőzőrács kiválasztásakor egy légfűtő kandalló esetében figyelembe kell venni azokat az alapkövetelményeket, amiket a tűztér gyártó megad, illetve előír, hogy kialakításra kerüljön a kandallóburkolaton.

A szellőzőrácsok funkciója között szerepel az is, hogy a kandalló lábazatában elhelyezésre kerülő szellőzőrácson keresztül tisztítható a kandalló belseje, illetve a felső szellőzőn keresztül hozzáférhetővé tehető a füstcső csatlakozáson lévő tisztítónyílás.

A zárt falazattal épült hőtárolós kandalló burkolatán nem kötelező szellőzőrácsot beépíteni, de beszerelésével egy úgynevezett „gyors fűtési” lehetőséget tudunk biztosítani azok nyitott helyzetbe való állításával.

Összefoglalva, a megfelelő szellőzőrács kiválasztása a kandallók hatékony működése és a lakótér esztétikus kialakítása szempontjából kulcsfontosságú. Az átjárhatóság, a dizájn és a funkcionalitás egyaránt fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a választás során.