Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/423-3600
H-P 7:30 - 17:00
Sz: 9 - 12:00
Blog

Kandallóépítő keresése

Szabóné Virág Edit
2024.01.23 13:00
Kandallóépítő keresése

Mit Keresünk Egy Szakemberben?

Rengeteg horror sztorit hallottunk és sajnos sokat meg is tapasztaltunk.
Ezek mindegyike a szakmai hozzáértés, illetve a totális felelősségvállalás hiánya miatt történhetett meg.

Ebben a blogban összegyűjtöttük azokat a főbb szempontokat, - a teljesség igénye nélkül - amelyekre figyelnie kell kandalló vásárlás előtt, azért, hogy ne járjon pórul. 

Ha valaki kandalló vásárlásra adja a fejét, akkor bizony az első és legfontosabb dolog, hogy kiválassza a legjobb szakember gárdát, akit aztán beenged a házába.

  1. A saját üzlet vagy bemutatóterem is tükrözi a hitelességet és a minőséget.
  2. Az a kandallóépítő tekinthető szavahihetőnek, aki valós, általa épített kandallók fotóit használja referenciaként.

Újabban kámfor mesterek és cégek, „guruk” és társaik duplikálják a világháló nekik tetsző szöveges tartalmát és képeit.

A referencia kandallókép jelentése: egy ténylegesen elkészült kandalló fényképe, nem pedig egy gyártói illusztrációs fotó. 
Rejtélyes, hogy mennyire sok honlapon látható ugyanaz a kandalló fotó.
Ennyien megépítették? És mindenki pontosan ugyanabból a szögből fotózta?
De ha nem így van, akkor honnan lehetünk benne biztosak, hogy képes lesz a kép prezentálója megvalósítani majd ugyanazt a kandallót, ami a képen látható, ráadásul egy sokkal olcsóbb tűztérrel?
Költői kérdések, de érdemes rajta elgondolkodni és mérlegelni.
A Szabó Kandalló nézete szerint komoly megtévesztés, ha valaki más babérjaival ékeskedik.

Google képkereső használata mindenki számára elérhető. Fotókra is könnyen lehet keresni.

 kandallós mese szabó kandalló

Akinek nem inge, ne vegye magára

tanmese a kandallók világából

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy varázslatos kandalló Wenge homokkő és Bianco Panna márványból, el is nevezték LOGICO-nak.
Ez a kandalló az olasz CAMINETTI MONTEGRAPPA cég 2015-ös katalógusából komoly hírnévre tett szert.
Aztán ahogy az évek múltak, a LOGICO kandalló fotója elterjedt, mert hamarosan több mint 20 honi kandallóépítő cég figyelt fel rá és fel is vette a kínálatába.
De a LOGICO kandalló nem volt egy átlagos kandalló, mindenki új nevet adott neki, már csak Lángoló Lajos nem volt. Szegény kandalló, ma már maga sem tudja, hogyan is hívják. Azt biztosan tudható róla, hogy anyaga nem Irish Coffee Brown mészkő és Bianco Sal kvarcit.
https://www.caminettimontegrappa.it/ita/prodotti/rivestimenti-per-camini-1/logico/

Pont így járt a franciák földjéről származó, Richard Le Droff ALTAIR 2 dizájn kandallója, Őt is megszerette a kandallóépítők népe. 
Mindenféle néven illetik, pedig van becsületes neve. Ő egy eredeti Richard Le Droff dizájn. Sajnos jelenleg nincs gyártásban.
https://www.szabokandallo.hu/index.php?lang=hu&marka=richard_le_droff&kat1=52&kat2=298&termek=altair_2_dizajn_kandallo

Mivel tudjuk, hogy minden igazi magyar mesében három az igazság, íme a harmadik legenda.

Hol volt, hol nem volt, valahol a világháló mélyén, ahol a kézműves mesterségek csodái, a kályhacsempék és a modern technológia találkoznak, ott lapul az 1491 óta működő, híres osztrák SOMMERHUBER kerámiaműhely különleges kandallóiból álló gyönyörű referencia album.
Majd egyszer csak megjelennek más földekről kandallóépítők, akik ottan kedvükre kalózkódnak.

Erre mit látunk ugyanennek a világhálónak a másik szegletében? Tényleg kísérteties, ugyanezen kandallók talmi titulusok mögé bújnak. A BRUNNER és más kiváló német és osztrák tűztereket körbeölelő SOMMERHUBER kályhacsempék meglepő módon „világos színű mészkő”, „szürke agglomerát kő” vagy „fekete színű Quarella Imperial Black párkány” nevet kapják.
Apropó, a Quarella mégcsak nem is valódi kő, hanem 90%-ban természetes kvarcból készült keverék.

Lássuk a medvét!

Utazásunk első állomásán valóságos mesterműként tündököl a SOMMERHUBER 2001 sorszámú kandallója, melynek grafit mázas kályhacsempe köpenye meséket suttog a lángok táncáról.
https://www.sommerhuber.com/kacheloefen-kachelkamine/ihr-kachelkamin-erlebnis-feuer/?lang=en&Cat=6&SingleProduct=112

A SOMMERHUBER 2054 sorszámú kandalló egy BRUNNER tűztérrel látható, melynek sötét, plasztikus kerámiája és modern eleganciája egy mesebeli kincs.
https://www.sommerhuber.com/kacheloefen-kachelkamine/ihr-kachelkamin-erlebnis-feuer/?lang=en&Cat=6&SingleProduct=89

Nem maradhat ki a SOMMERHUBER 2006 sorszámú kandalló sem, amit hatalmas csempékből állítottak össze, és bármely ház ékköve lehetne.
https://www.sommerhuber.com/kacheloefen-kachelkamine/ihr-kachelkamin-erlebnis-feuer/?lang=en&Cat=6&SingleProduct=104

Ahogy kalandozunk a tűz és kerámia világában, rádöbbenünk, hogy a háryjános kandallós hogyan teszi lóvá a Homo sapiens-t.
Így zárul a mesénk, ahol a valóság és a varázslat határán járva felfedezzük a kandallóépítés titkait és csodáit.
Ha a kedvünk és időnk örök lenne, úgy folytatnánk e végtelen mesét, de most azt mondjuk, hogy már unjuk!

 

 

Egy igazi referencia kandalló fénykép elkészítésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kandallóépítőt beengedjék a már lakott házba.


Ha elégedett a kandalló tulajdonosa, megengedi, hogy lefényképezzük a kandallóját, amit a későbbiekben referenciaként felhasználhatunk – persze név és cím nélkül. A diszkréció alapvető.

 

  1. Ne gondolja azt, hogyha talál a neten egy tetszetős kandalló fotót és azt körlevélben elküldi több helyre árajánlat kéréssel, akkor minden esetben a fotón lévő kandalló lesz majd a nappalijában.

Mire gondolunk?

A kandallót nem mindenki ugyanazokból az anyagokból építi.

Először is, ha nem ugyanazt a kandallóbetétet használja, lehet, hogy a tüzet sosem látja, mert az üveg mindig kormos lesz.

Sőt van, aki nem hőálló anyagokat, ráadásul sokszor egészségre ártalmas anyagokat használ a kandalló építéséhez.
Így annak élettartama drasztikusan csökkenhet, mi több veszélyes is, ha nem felel meg az alapvető tűzvédelmi szabványoknak és gyártói előírásoknak.

Egyes anyagok árai között lényeges különbségek vannak. Nem meglepő, ha más-más cégek árajánlatai között eltérések mutatkoznak.  
Például nem mindegy, hogy a kandallóépítő milyen osztályozású (I. II. III.) kövekből gyártja a kandalló burkolatát. Továbbá az sem mindegy, hogy az adott kőburkolat hány darabból áll össze, illetve, hogy a sarkok gérbe vannak vágva szinte láthatatlanul, vagy egyszerűen át vannak lapolva a tömbhatás elérése nélkül.

Az kétségtelen, hogy a kandallóépítés során kiemelt figyelmet kell fordítani a leginnovatívabb anyagok kiválasztására, hiszen ezek határozzák meg a végeredmény minőségét és tartósságát. Azonban, ami legalább ennyire fontos, az az emberi munka szerepe.

  1. Az emberi munka szerepe a minőségi kandallóépítésben
  • Edukáció. A legkorszerűbb kandallóépítő anyagok ismeretével azok rendelkeznek, akik rendszeresen látogatják az idevágó nemzetközi szakkiállításokat.
    Az egyre szigorodó jogszabályok megkövetelik, hogy a kandallóépítő folyamatosan képezze magát és megfeleljen a mindenkori jogszabályi elvárásoknak. Ez akár az első telefonon történő beszélgetés alkalmával kiderülhet.
  • A megbízható kandallóépítő a kandalló elkészítése után nem hagyja magára a megrendelőt (pénz a zsebbe és futás).
    garanciális szerviz teljes folyamatát lebonyolítja és elvégzi, bármilyen meghibásodás vagy üzemzavar esetén orvosolni tudja a problémát.
  • A kandalló első begyújtásakor elmondja milyen tűzifát tanácsos vásárolni, megmutatja hogyan kell bekészíteni és begyújtani a fát. Ha már van tűzifa, megméri annak a nedvességtartalmát.
  • Részletesen elmagyarázza a kandalló kezelőszervek – huzatszabályozó működését. Minden kandallóbetét típusnak vannak egyedi sajátosságai. Felhívja a kandalló tulajdonos figyelmét, mire érdemes figyelni. Emellett további tüzeléstechnikai tippekkel látja el.

A kandalló a legmélyebb érzelmeket csalogatja elő belőlünk.
Azonban a kandallóépítő kiválasztásánál ne kerüljön háttérbe a racionalitás!

A vásárlók döntéseit napjainkban sokszor csak a kandalló ára irányítja. A minőség és az érték gyakran háttérbe szorul.
Így van ez a kandalló vásárlásánál és építésénél is. Sokan bedőlnek az agresszív hirdetéseknek, ahol az olcsó árakat emelik ki. A szakszerűtlen tanácsadásnak rossz döntés a következménye. S, ha már ott a kandalló a nappaliban, utólag általában túl késő a minőségi hibákat, a helytelen kandalló választást korrigálni.
Következmény: ott marad az elégedetlenség, a csalódottság és a bosszúság.

A Szabó Kandalló szakemberei: Szabó István, Szabó Bence, Szilveszter, Ákos és Józsi saját maguk tervezik és építik a kandallókat.
Az előzetes konzultáció, a tervezés, a precíz kivitelezés, valamint az első begyújtás a biztosítéka annak, hogy az Ön házába éppen a megfelelő kandalló kerül.
Azt akarjuk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek a kandallójuk működésével.
Ez is lehet az oka, hogy a Szabó Kandalló 2024-ben ünnepelheti fennállásának 31. évfordulóját.
Ha Ön úgy dönt, hogy minket választ, garantáljuk, hogy nem fog csalódni.